• 境外办学

友好共建“鲁班工坊” 助力中泰人才培养

来源:           作者:           时间:2016-10-21

由天津渤海职业技术学院在泰国大城技术学院建立的“鲁班工坊”于201638正式挂牌成立,这是我国在海外设立的首个职业教育领域的“孔子学院”,它标志着天津职业教育的国际化发展已经开启从中低水平国际交流合作迈向中高水平国际交流合作的发展新阶段。

38日,天津市人大委员会副主任苟利军、教科文卫主任靳润城,市教委副主任吕景泉

与泰国金佛寺副住持赵昆通猜、大城省长布拉雍等领导共同为“鲁班工坊”揭牌

“鲁班工坊”以工程实践创新项目为核心理念和主线,在泰国大城技术学院占地232平方米,分为四个区域,分别是仿生机器人学习体验区、电脑鼠走迷宫学习竞赛区、POWERON创新套件实训区、自动化生产线教学区。

在中泰两国相关领导见证下,天津渤海职业技术学院党委书记芮福宏与

泰国大城技术学院院长哲人交换“鲁班工坊”建设文本

“鲁班工坊”所承载的主要任务包括:基于输入国经济社会发展需求的技术技能培训;中国国家职业资格培训;所在国职业院校师资培养培训;与天津职业院校相近层次的学历教育。

在教学过程中,通过两地间搭建的现场音视频通道和国际化微课程网站平台,双方师生的互动交流和教学研讨已成为常态。

天津市人大委员会副主任苟利军与泰国职业教育委员会顾问斯提萨克共同为“鲁班工坊”网站点击开通

与会领导及嘉宾亲切慰问泰国大城技术学院等7所院校的鲁班工坊第一批24名学生,并合影留念

“Luban Workshop” Promoting Technical Talents Training in Thailand

Luban Workshop”, which is cooperated by Tianjin Bohai Vocational Technical College, China and Phranakhon Si Ayutthaya Technical College, Thailand, has fully completed the construction, and will be inaugurated on March 8. This is China’s first overseas “Confucius Institute” in vocational education field, which marks Tianjin Vocational Education international development has been being towards a new stage turning from low-level international exchange and cooperation into high-level international exchanges and cooperation.

The First “Luban Workshop”, set up in Thailand, will take the “engineering practice innovation projects” as the core concept and the main line, covering 232 square meters, which is divided into four areas: Bio-robot learning and experiencing area, Micro mouse running in the maze learning and competition area, POWERON innovative suite training and practicing area and Auto Production Line teaching area.

It is learned that the main tasks of "Luban Workshop" are including: technical skills training based on the needs of local economic and social development; Chinese national vocational qualification training; local vocational teachers training; academic education at the similar level with Tianjin vocational colleges.

For the teaching process of “Luban Workshop”,Chinese teachers will teach students by live audio and video channels set up between the two colleges and international micro curriculum website platform places, which makes interactive communication and teaching seminars between teachers and students from two countries will be the norm.